страница-банер

Светилките за мотоцикли се уреди за осветлување и емитување светлосни сигнали.Неговата функција е да обезбеди различни светла за осветлување за возење мотоцикл и да ја поттикне контурната положба и насоката на управување на возилото за да се обезбеди безбедност при возењето на возилото.Светилките за мотоцикл вклучуваат предни светла, сопирачки светла, задна положна светилка, светла за задна регистарска табличка, управувачко светло, рефлектор итн.

1. Фарови

Предното светло се наоѓа на предниот дел на возилото, а неговата функција е да го осветлува патот пред возилото.Предниот светилник е составен од капак на светилката, куќиште на светилката, сад за рефлектор, сијалица, држач за светилка, капак за прашина, завртка за прилагодување на светлината и ремен.Абажурот, обвивката на светилката и рефлектирачкиот сад се направени од компјутер (поликарбонат).

Обликот на фарот е кружен, квадрат и неправилен.Поделена е на единечна светилка и двојна светилка, а светлата боја е бела или топла.

2. Кочница

Светилки кои покажуваат дека возилото сопира до возилата и пешаците зад возилото за да ги потсетат возилата што доаѓаат да внимаваат на безбедноста.

Сопирачката светилка е составена од абажур, куќиште на светилката, чинија со рефлектор, сијалица, држач за светилка, капак за прав и жичен појас.Светлата боја е црвена.Материјалот на абажурот е обично PMMA плексиглас, материјалот на обвивката на светилката е PP или ABS, а материјалот за рефлектирачки сад е PC (поликарбонат).

3. Задна положна светилка

Светилки кои укажуваат на присуство на возилото кога се гледа од задниот дел на мотоциклот.Задното позиционно светло обично се комбинира со стоп-светилката, а светлата боја е црвена.

4. Задна лиценца светилка

Светилки кои се користат за осветлување на просторот на задната регистарска табличка.Светилката на задната регистарска табличка и задната позиционирана светилка обично го делат истиот извор на светлина.Светлото од задното позиционно светло минува низ леќата под капакот на задните светла за да ја осветли регистарската табличка на возилото.Светлата боја е бела.

5. Светилка за трепкачи

Трепкачот е светилка што се користи за да им покаже на другите возила и пешаци дека возилото ќе сврти лево или десно.На предната, задната и левата страна на мотоциклот има вкупно 4 трепкачи, а светлата боја е генерално килибарна.Светилката за трепкачите е составена од абажур, куќиште на светилката, чинија со рефлектор, сијалица, рачка и жичен појас.Материјалот за абажур е обично PMMA плексиглас, материјалот на обвивката на светилката е PP или ABS, а материјалот на рачката е EPDM или крут PVC.

6. Рефлектор

Уред што укажува на присуство на возила на возила и пешаци во близина на изворот на светлина преку рефлектираната светлина откако ќе биде осветлена од надворешен извор на светлина.Рефлекторите се поделени на странични и задни рефлектори.Рефлектирачката боја на страничните рефлектори е килибарна, која генерално се наоѓа на двете страни на предниот амортизер на мотоциклот;Рефлектирачката боја на задниот рефлектор е црвена, која обично се наоѓа на задниот браник.Задниот рефлектор на некои модели се наоѓа на капакот на задните светла.


Време на објавување: Февруари 09-2023